Så var årets båtsommar definitivt över. Dags att ta upp båtarna. Vi samlades kl 07,30 i lördags morse, gubbarna och grabbarna i kvarter 24.   Det är ett kul gäng med många humoristiska människor, som blixtsnabb kan slänga fram en kommentar som får resten av sällskapet att falla ut i gapflabb.

Eftersom båtklubben är en av Sthlms absolut största, fordras god organisation och god ordning för att allt ska fungera. De som ser till så att vi vanliga dödliga sköter oss kallas Driften. De består av ett gäng gubbs i sina bästa år,  och de är otroligt kunniga i allt som har med båtar att göra. Det är de som egentligen sköter själva torrsättningen. Allt vi bortskämda medlemmar behöver göra är att köra båten fram till rampen. Där har en jättelik hydrualisk båttrailer kopplad till en traktor backats ner i vattnet. Man kör alltså försiktigt fram båten över trailern tills någon ur driften vinkar ”stopp”. Sedan klättrar man fram och sätter sig på fördäck, får en tamp slängd till sig med den samtidiga uppmaningen: ” Sitt ner, tampen ett varv runt knapen,  håll i dig!”

Toves bilder 189

Båten hissas rakt upp ca 1,5 meter, och sedan bär det iväg. När ekipaget kommer fram till platsen där båten skall ligga över vintern, så ”pekar man ut” sina pallbockar, och någon av de klubbkamrater som redan har sin båt uppe, bär fram dem till båten. Nu tar Driftengänget över. Med nästan militärisk precision och snabbhet ställer de in pallbockarna i rätt läge, dirigerar traktor/trailerföraren så att han kan sänka ner båten på ett säkert sätt.

På bara några minuter ligger båten alltså på sin vinterplats, uppallad och klar.

”Gubbarna” i driften gör ett otroligt bra jobb, och de arbetar helt ideellt.

Hatten av för dessa båtklubbens ”riddare”. Ni är fantastiska!

Annonser