Som så många förutspått går klimatmötet i Köpenhamn mot ett hejdundrande fiasko. ”Vi har fått anstränga oss för att inte hela processen ska gå baklänges” säger Fredrik Reinfeldt enligt tidningen DN.

http://www.dn.se/nyheter/klimatmotet/fiasko-i-kopenhamn-1.1016608

http://www.expressen.se/

http://www.aftonbladet.se/klimathotet/article6316016.ab

Och vad annat var att vänta? När retoriken (sista chansen-det finns bara en planet-bla bla bla…..) konfronterades med den bistra verkligheten, visade det sig att verkligheten som vanligt ställde till det för retoriken. Inget bindande avtal, bara fortsatt slöseri med medborgarnas pengar. Nya möten, nya chanser för storfräsarna och deras myriader av förhandlare att få frottera sig lite med varann. Nästa stora möte blir om ett år, i Mexico.

Bra!  Kanske hinner ClimateGate-skandalen få temperaturerna att sjunka, både de globala, bokstavligt talat, och den mediala . För den mediala feber som ”klimathotet” framkallat är inte bra för någon. När vissa på fullt allvar menar att demokratin har gjort sitt, eftersom den inte förmår att få världens ledare att enas om klimatet (jösses!), då är det verkligen fara å färde! Till skillnad från att den globala temperaturen eventuellt har stigit med 0,5 grader på 100 år. Det är inte farligt!  Klimatet varierar ständigt, det finns inte mycket vi kan göra åt det, mer än att anpassa oss.

När utredningen om ClimateGate är klar, kanske vi så småningom kan få svar på om temperaturerna verkligen stigit globalt sett. Eller om de inblandade forskarna i sin strävan att få ”rätt” resultat, ”hjälpte”  naturen att bli lite varmare. Snart vet vi. 

Klimatfiaskot i Köpenhamn är faktiskt det bästa som kunde hända!

Annonser