Filmtajm!

Filmen ”Undergången”  handlar huvudsakligen om Adolf Hitlers sista dagar i bunkern vid tiden för Tredje Rikets slutgiltiga sammanbrott.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Underg%C3%A5ngen

I rollen som Hitler ser vi Bruno Ganz, som i mina ögon gör en alldeles fenomenal skådespelarprestation.

Just den här scenen är väldigt populär på Youtube. Människor sätter ny text till den i alla möjliga (och omöjliga) ämnen. Gärna med en komisk knorr.  

Den här varianten, där Hitler (Ganz) får gestalta ”Goraklet” efter ClimateGate, tycker jag själv är väldigt rolig.

Men skrattet fastnar lätt i halsen om man betänker att samma okritiska inställning som tyskarna hade till nazismen, samma mekanismer gör sig faktiskt gällande  på många vis än idag. Då tänker jag naturligtvis på det sk ”klimathotet där  Myndigheter och media i symbios, framförallt i Sverige, fullständigt okritiskt har svalt hypotesen om ”Global Uppvärmning”  (samma sak med den sk ”svininfluensan också)

Sedan har man med hjälp av SVT och statliga myndigheter som ex Naturvårdsverket  helt ogenerat propagerat för en hypotes, som nu håller på att rasa ihop som ett korthus. Kritiska röster har inte fått komma till tals. De har tystats, inte med våld, men tystats har de. Media har helt enkelt sett till att bara ta upp den ena sidans åsikter.

 Hitlers propagandamakare Goebbels skulle blivit grön av avund om han sett med vilken oerhörd intensitet propagandan för hypotesen om den globala uppvärmningen bedrivits.  

Kanske finns det lärdomar att dra inför framtiden? På trettiotalet var det nazismen. Den här gången gällde det klimatet. Vad blir det nästa gång?

 Och precis som när det gäller nazismen…..Hur ska vi se till att det inte händer igen?

Annonser