På tidningen Expressens ledarsida skriver idag Anna Dahlberg om dubbdäck kontra dubbfritt. Om hur Billobbyn (vad nu det är för någonting) lobbar för att dubbdäck inte ska förbjudas någonstans. Inte ens på Söder tydligen. Anna verkar bestämt tillhöra ”Miljömuppslobbyn” av hennes artikel att döma.

http://www.expressen.se/ledare/dahlberg/1.1872562/100207-dumt-med-dubbdack

Jag klistrar in hela artikeln här, under artikeln ska jag smula sönder vartenda ett av hennes argument.

”……. Halkan denna kalla vinter har fått billobbyn att gasa. Motormännens undersökning av dödsolyckor i trafiken slår fast att det är livsfarligt att köra utan dubbdäck. Men rapporten är, milt uttryckt, inget akademiskt mästerverk. Vid åtta av tretton granskade dödsolyckor i december och början av januari körde förarna odubbat. Det går inte att dra några slutsatser från ett så litet underlag. Ändå har Motormännen fått stort genomslag för resultaten. Svenskarna älskar sina dubbar.
Sanningen är att dessa däck är skadliga för liv och hälsa. När vägarna torkar om våren sliter och river metallpiggarna mot asfalten så att partiklar från beläggningen, oljerester och däck flyger upp i luften. De höga halterna av partiklar i tätorterna, på sina håll över EU:s gränsvärden och därmed den svenska miljökvalitetsnormen, orsakar lungcancer och astma.

Problemet är väl känt. Ute i Europa råder dubbdäcksförbud i många länder, både på grund av hälsoriskerna och det kostsamma vägslitaget.
I Sverige fick kommunerna förra året möjlighet att förbjuda trafik med dubbdäck på vissa vägsträckor. Bland annat har Stockholmspolitikerna tagit chansen och sedan 1 januari råder förbud att köra dubbat på Hornsgatan, en av de största gatorna på Södermalm. Sträckan är ökänd för sin smutsiga luft.
Men tyvärr är förbudet inte så lätt att beivra. Trafikpolisen kan inte ständigt vara på jakt efter däckförbrytare. Dessutom är det förvirrande som bilist att man får köra på den ena gatan, men inte på den andra alldeles bredvid. De omvägar som förarna tvingas ta i innerstan för att undvika förbudsvägen bidrar knappast till att minska partiklarna. Bättre då att tillåtas göra som i Oslo där man infört vägtullsavgifter på dubbdäck. Det har minskat användningen med runt 80 procent. Samtidigt slipper förarna från landsbygden, där det är mer motiverat med tuffare däck, att byta för att kunna köra i stan.

Till sommaren väntas Transportstyrelsen föreslå att miljözonerna, som bland annat innebär förbud för tunga fordon, utvidgas till personbilar. Då skulle dubbdäck lättare kunna förbjudas över större områden.
Kritiken mot dubbarna har växt successivt. Förra året förkortades tiden då däcken är tillåtna med två veckor.
Målet på sikt måste vara att få bort dubbarna från de tyngst belastade stadskärnorna. Visst är de effektiva mot blixthalka. Samtidigt finns det bra alternativ utan dubbar, som är snällare mot miljön. Så ta det kallt. Lyssna inte på Motormännens skräckpropaganda…..”

 

Ok, så långt Anna Dahlbergs artikel.

Först då, hennes uttalande om den sk Billobbyn. Vad gör en lobbygrupp? De propagerar för en viss vara eller en viss utveckling etc för att det ska gynna den lobbande gruppen eller de som företräds av sagda lobbygrupp. Solklart.

Vem tjänar på att man använder dubbdäck? Däcksindustrin? Knappast. För dem spelar det ingen roll om däcken de tillverkar och säljer har dubbar eller ej. Bilindustrin? Nej, samma sak där.

Faktum är att de enda som ”lobbar” för dubbdäck är motororganisationer och motorjournalister. Är det någon som tror att de gör detta för att tjäna pengar? Motorjournalister VET att dubbdäck förkortar bromssträckan på en isig väg med upp till 40%. De testar nämligen med jämna mellanrum dubbat kontra odubbat.  De VET att dubbdäck räddar liv. Jag förstår dessa journalisters frustration när de konfronteras med miljömuppsmaffian, som inte vet ett smack om bilar på isigt underlag. I kombination med den ”reform” som gav fotgängare företräde vid övergångsställen, så blir ”dubbfritt” rent livsfarligt för fotgängarna!

Anna D påstår att dubbdäck ger cancer?

Det finns inte en enda undersökning i hela världen som visar på ett samband mellan dubbdäck och cancer.

Ute i Europa råder det dubbdäcksförbud skriver Anna.

  Med Europa avser hon nog  kontinentala delen? 

Ja, Anna, nere på kontinenten har de inte riktigt lika kallt och eländigt klimat. Dubbdäck i Rom, kanske?  Färdas man däremot ex i Alperna så rekommenderar myndigheterna snökedjor. Det du Anna, det är grejor det!

Miljömuppsmaffian skiter tydligen i människoliv. De går bokstavligt talat över lik för att uppnå sitt ”rena” paradis.

Lobbandet för att införa större och större zoner där dubbdäck är förbjudna bevisar med all tydlighet den saken.

Det är skrämmande!

Annonser