I Sverige har vi en lag som heter Sjölagen. Den reglerar vad som gäller till sjöss, och gäller alla flytetyg. Från minsta roddbåt till oljetankers.

I somras infördes den ”Nya Sjölagen” som skärper promillegränsen för båtförare. Från 1,0 promille till 0,2 promille. Detta gäller om båten är längre än 10 meter eller går fortare än 15 knop. (ca 28 km/tim) .

I ett slag kriminaliserade politikerna 100 000-tals båtägare. Skötsamma, hårt arbetande människor. Båtlivet har för många varit ”den sista friheten”, där man har kunnat ta båten ut till någon ö, grilla lite god mat, dricka ett par glas vin till, eller några öl, och sakta tuffa hemåt igen i sommarkvällen. Men efter den första juni i år är det alltså kriminellt.

Vilket är då beslutsunderlaget för denna inskränkning i människors frihet?  Hur stort är problemet med sjöfylleri? Fungerade inte den ”gamla” sjölagen? Faktum är att politikerna har tagit till storsläggan mot ett ickeproblem. För när man granskar olycksstatistiken lite närmare så kan man konstatera att trots ett ständigt ökande antal fritidsbåtar så ökar inte antalet dödsfall i fritidsbåtsrelaterade olyckor. Ca 35 människor dör varje år i fritidsbåtsolyckor, oftast genom drunkning när någon faller överbord.  Nästan alla dessa drunkningsolyckor sker  från små roddbåtar, kajaker, kanoter od, farkoster som inte berörs av den nya Sjölagen. Endast 2-3 personer dör i samband med olyckor i ”riktiga” fritidsbåtar.

Jämför det med biltrafiken, där Trafiksäkerhetsverket skulle gråta av glädje om de ens kom i närheten av så låga olyckssiffror.

Med tanke på hur brottsligheten eskalerar i samhället, med tanke på att polis och domstolar redan är överhopade med arbete, ett misshandelsfall kan ofta ta över ett år innan det tas upp i en rättegång.  Är det verkligen vettigt att ytterligare belasta rättsystemet med ett ickeproblem? Naturligtvis inte. Men tyvärr har våra politikers iver att kontrollera medborgarna in i minsta detalj, nu slagit över fullständigt.

Man väljer alltså att lägga resurser på att jaga hederliga människor, resurser som betydligt bättre kunnat utnyttjats för att göra din och min vardag tryggare. Är det verkligen så vi vill att våra politiker ska använda den makt vi gett dem? Svaret för min del blir ett rungande NEJ!

Riv upp den nya sjölagen! Jaga brottslingar, inte hederliga människor!

Nu finns det ett upprop på nätet där du kan skriva på för att visa ditt ogillande över den Nya Sjölagen. Skriv på, visa politikerna vad vi tycker om detta vansinniga överförmynderi! Klicka bara på länken nedan.

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4925

PS. Jag har blivit kallad allt ifrån fyllo till heroinist för att jag haft den oerhörda fräckheten att våga ifrågasätta Storebror statens agerande i denna fråga. Det stärker mig bara i min tro att vi som propagerar för att lagen ska rivas upp har rätt. För när argumenten tryter kommer personpåhoppen och de fega tasksparkarna. Och när man förfäktar att detta missfoster till lag borde rivas upp kommer de smutsiga påhoppen direkt. Det finns helt enkelt inga vettiga argument för den nya sjölagen.

Vi känner igen det från Klimatdebatten. Samma smutsiga retorik, och samma osmakliga personpåhopp. Det är som sagt ingenting att bry sig om.

Glöm nu inte att skriva på!

Tack.

Annonser